En veckas franska i Montreal

My name: Wilhelm Forser
I studied / I will study French in Montreal starting 13 August, 2012
Here’s my story!

En vecka på Point3

Det hela började med att jag, tillsammans med min klasskamrat Linnea, bestämde oss för att åka till Montreal för att läsa första året på vår master på École Polytechnique. När jag sökte till utbytet via Chalmers så fick jag reda på att det kunde vara bra med vissa franskakunskaper och jag tänkte då att det kunde vara bra att kunna lite när man gick på stan. Det va inget hinder tänkte jag eftersom så lite kunde jag ju lära mig över sommaren och alla kan ju engelska i Montreal också. När jag sen fick reda på att Polytechnique är en skola där samtliga föreläsningar är på franska insåg jag att detta är en betydligt större utmaning än vad jag hade tänkt mig. Jag har alltså inte läst ett ord franska under min skoltid.

Jag tog tag i saken och skaffade ”Rosetta Stone” som är ett program på datorn och skall vara ett av de bästa sätten att lära sig ett nytt språk. Under sommaren är det dock svårt att motivera sig att sitta ensam framför datorn istället för att umgås med kompisar så jag hann inte ens med nivå 1. Då anmälde jag mig till intensivkursen hos Learn the Language och deras partnerskola Point3 i Montreal där det är 22 timmar lektion under 5 dagar.

Språkundervisningen på skolan

[pullquote align=”left”]När jag sen fick reda på att Polytechnique är en skola där samtliga föreläsningar är på franska insåg jag att detta är en betydligt större utmaning än vad jag hade tänkt mig. Jag har alltså inte läst ett ord franska under min skoltid.[/pullquote]

När vi första dagen kom till Point3 började det med en liten introduktion där ”rektorn” berättade lite om skolan och vad som gällde under veckan. Han berättade att det va franska som gällde under lektionerna och att om man undrade över något så fick man fråga på franska helt enkelt. Detta gjorde mig minst sagt nervös eftersom min franska var minst sagt begränsad.

Efter den lilla introduktionen fick vi, tillsammans med de andra nya studenterna, gå på en promenad genom stan med en av de anställda på skolan som berättade om vart man skulle gå och äta, vad man måste se och hur Montreal är som stad. Detta var kanon för oss som skulle vara här ett tag som fick lite grepp om staden. Vi fick även reda på att det fanns aktiviteter efter skolan varje dag som man fick vara med på om man ville. Det var bara att skriva upp sig på en lista så kunde man vara med på olika grejer som anordnades efter varje skoldag. Exempel på detta var besök på ett populärt bageri, bowling, paddla kanot, gå ut och äta ”Poutine”, som är en Montrealklassiker (pommes frites, ost och en typ av brunsås). Jag tyckte det va gott, men inte Linnea :)

När vi kom tillbaka var det dags att skriva ett litet test för att se hur bra vår franska egentligen var. Var man helt nybörjare behövde man inte skriva, men vi gjorde ett försök. Jag svarade inte ens på hälften av frågorna och blev således placerad i nybörjarkursen.

Vi läste på förmiddagen från 9-12 ”Perfectionnement des compétences linguistiques”, som handlar om utveckling av språkkunskaper och på eftermiddagen 12:45-14:45 ”Compréhension et expression orale” som fokuserade på hörförståelse och talförmåga. Det var vi två och en annan kille på förmiddagen och på eftermiddagen var vi fem stycken som läste. Dom sa att klasserna varierar väldigt mycket under året och under högsommaren var det fler som läste än under höst, vinter och vår. Vi hade valt intensivkursen, men det fanns andra franskakurser som bara gick på förmiddagen eller eftermiddagen.

Första lektionen var lite som ett slag i ansiktet, vår lärarinna pratade franska hela tiden och det var rätt svårt att hänga med. Jag förstod sammanhanget, men hade väldigt svårt att svara på frågor och ibland ens att förstå vad hon frågade. När jag kom hem efter skolan var jag helt slut. Efter att ha suttit och ansträngt mig för att förstå i bara två timmar kändes det som att jag suttit och pluggat i tio.

[pullquote align=”right”]Första lektionen var lite som ett slag i ansiktet [/pullquote]

Dag två började med lektion kl 9 och jag märkte redan då att det var lite lättare att hänga med. Det kan bero på att vår lärarinna pratade lite långsammare och vi var bara tre som läste så hon fokuserade lite mer på att vi skulle hänga med. Första dagen hade vi inte fått några läxor, men det fick vi nu. Det va inte någon stor arbetsbörda direkt, men lite så vi kunde sitta hemma och fortsätta förbättra våra kunskaper. På eftermiddagslektionen fick vi reda på att vi skulle förbereda en presentation till fredagen där vi skulle prata i ca 5 minuter om Sverige och svensk mat (kapitlet i boken där vi kom in handlade om mat och restauranger). Eftersom vi bara var på skolan en vecka behövde vi inte köpa några böcker men skulle man vara där längre än två veckor fick man köpa kurslitteratur för ca 60 dollar.

Dag tre fortsatte som dag två och jag märkte tydligt att det vara lättare att hänga med och lärarna var förstående med att vi inte kunde prata så bra och stannade gärna upp och förklarade ord eller grammatik om vi frågade. Allt dock på franska så det kunde ta ett par minuter innan vi förstod vad det handlade om.

Veckan rullade på och vi blev uppmuntrade hela tiden och fick beröm över våra framsteg och det kändes verkligen som vi gjorde framsteg. Det var visserligen mycket google translate när vi gjorde läxorna på kvällen, men vi lärde oss ändå. Det är inte direkt så att jag känner mig flytande på franska efter en veckas språkkurs, men det känns i alla fall lättare att förstå och hänga med i en konversation.

Sista dagen var det dags för slutprov och presentation. Det var inte så farligt som det låter. Vi läste på det vi hade läst under veckan och fick en timma på oss på förmiddagen att skriva det vi kunde och även om vi inte fick alla rätt direkt kändes det ändå som om vi lärt oss en hel del. På eftermiddagen var det dags för presentationen och då kunde vi till och med svara på frågor om Sverige även om det gick lite knaggligt.

Jag tycker det var väldigt lärorikt att gå kursen och det finns kurser för alla nivåer. Skolan är väldigt bra på att pusha eleverna till att lära sig mer och är väldigt flexibla när det gäller att utforma nått som passar just dig. Det var dessutom kul att träffa de andra eleverna som läste på skolan som kom från hela världen, alla med olika bakgrund och som läste på olika nivåer.

[nggallery id=15]

Kolla också in My EDHEC Business School, schedule and blackboard.

Posted in French, Montreal, Schools and tagged , , , .